ScoutNet Finland - Yhdistämme palvellen

Yleistä Yhdistys Palvelut In Brief

Merimiessolmu

Palvelupääsivu > Vinkit > Pulmat > Merimiessolmu

Merimiessolmu on partiolaisille takuuvarmasti tuttu juttu, mutta kuinkas se tehdäänkään nopeasti koko tiimin yhteisin voimin, kun tekemisen asetelmakin on vähän pulmallisempi?

Ensimmäinen tapa tehdä merimiessolmu on seuraava: rivissä seisova tiimi saa käsiinsä köyden, joka kulkee rivin päästä päähän. Tasaiset välimatkan ovat oletus, joskaan eivät ehdoton vaatimus. Köydestä ei saa päästää irti, ei edes sitä käsiensä kautta liu'uttaen; kiinni on siis pidettävä koko ajan juuri samasta kohdasta. Kun alkuasetelma on otettu, tiimi saa ohjeekseen tehdä köyteen mahdollisimman nopeasti merimiessolmun. Tässä versiossa merimiessolmua on eduksi, jos sitä tekevä tiimi on lukumääräisesti riittävän suuri - tehtävä on sitä helpompi, mitä vähemmän ihmisiä solmussa on kiinni.

Tehtävää voi jatkaakin, jos porukka niin haluaa - solmujahan kyllä riittää.. Todella haastetta tarjoavan tehtävästä taas saa teettämällä sen sokkoversiona. Puhumattakin tekemistä voi koittaa, vaikkapa sen jälkeen, kun pari solmua on jo muuten tehty. Puhumattomuuden ongelmana vain on, että se voi päätyä lähinnä vähentämään tiimityöskentelyä ja kulkemaan ainoastaan yhden, köyden päässä olevan tiimiläisen ehdoilla. Sokkona ja puhumatta tekemistä kannattanee koittaa lähinnä huumorimielessä. :)

Toinen tapa tehdä merimiessolmu on eräänlainen johtamisharjoitus - ja sen johtamisen ymmärtämisharjoitus! Tässä toteutustavassa alkuasetelma on se, että yksi tiimistä valitaan harjoituksen johtoon ja muut asettuvat riviin maassa tai lattialla olevan köyden taakse ja sitovat silmänsä. Tämä yksi ennalta valittu tiimiläinen on ainoa, joka saa puhua suoritteen aikana. Hänen tehtäväkseen tulee ohjata muut tiimiläiset tekemään köyteen merimiessolmu. Aina, kun hän on ohjannut jonkun tarttumaan köyteen, ei tämä henkilö enää saa irrottaa otettaan köyden kyseisestä kohdasta. Tiimiläiset saavat liikkua ainoastaan ohjeiden mukaan.

Tätä harjoitusta voi jatkaa siten, että kukin tiimiläinen saa vuorollaan johdettavakseen jonkin solmun tekemisen. Toisin kuin ensimmäinen versio, tämä toinen versio toimii varsin mainiosti myös pienemmillä tiimeillä, joten suuren tiimin kanssa kannattanee harkita sen jakamista pienemmiksi osiksi, jolloin kaikki pääsevät toimimaan suorituksen ohjaajina. Aivan hauska "käänteinen versio" kokeiltavaksi tästä harjoituksesta on se, että silmiä ei sidotakaan köydessä kiinni olevilta tiimiläisiltä, vaan suoritusta ohjaavalta tiimiläiseltä...

Nämä pulmat sivuillemme toimitti: Kipe


Scoutnet logo